2009. április 18., szombat

Töltött cukkini


Stuffed zucchini
Originally uploaded by ribizlifozelek

A cukkini az én szememben egy rejtélyes, klorofilból felépülő állat. Majdnem olyan borzalmas, mint a brokkoli.

Egy érdekes dolgot tudtam róla: a brit angolban, meg persze a franciában is e lény neve courgette. Olaszorszán nagy részén és az amerikai angolban zucchini. Mindkettő kicsinyítőképzős alak. Spanyolul több neve van, én leginkább calabacín néven ismerem, ami egy nagyítóképző. Persze ez nem jelent semmit. Így hívják és kész.

Homályos emlékeim szerint ómagyarul egyébként tökörke hívják a zucchinit. Nem vagyok purista, de ha jól emlékszem és ez az uborka formájú valami tényleg a tökörke, akkor ezentúl megpróbálom így hívni. A tökörke sokkal bizalomgerjesztőbb név, mint a zucchini, ami gyanúsan emlékeztet a brokkolira.

Az, hogy mire jó ez a zöld izé, azt nem nagyon tudtam. Időnként belekeveredett pár ételbe, de nem képezte szerves részét a háztartásunknak.

Most azonban valahogyan landolt két tökörke nálunk - látni, nem én vásároltam. Valamit tenni kellett velük. Mivel Yoda undorral elmenekült, amikor tökörkével kínáltam. Próbáltam csalogatni a cukkinivel és zucchinivel is, de egyikre se reagált, csak elbújt az asztal alatt és onnan pislogott kifele.

A legtöbb tökörke receptben nem volt hús. Yodával végre ismét egyetértettünk: hús nélkül nem ebéd az ebéd. Egy vegetáriánus receptet turbóztunk fel hússal.

- két tökörke
- 1 vöröshagyma
- 5 kanál zsemlemorzsa
- egy tojás
- vaj
- bors
- petrezselyem
- só
- fél cup darált pulykahús

A húst vajon megpároltam. Hozzáadtam a hagymát, a tökörkék kikapart belét, petrezselymet, zsemlemorzsát és a tojást.
A kikapart tökörkéket (ez borzalmas szókapcsolat!) 400 F fokon sütöttem húsz percet. A húsz perc elteltével kivettem őket a sütőből, beléjük kanalaztam a tölteléket és visszatettem őket a sütőbe még öt percre.

Rájöttem, így szeretem a tökörkét.

2 megjegyzés:

Csori írta...

Finom a toltelek. Barmit - patisszon, tok, padlizsam, krumpli - megtolthetsz vele. Sot, a cukkini nyersen is nagyon jo (nem kell megpucolni csak alaposan megmosni).

ribizlifozelek írta...

Kiprobaljuk.

De nyersen nem eszem tokorket.