2009. január 29., csütörtök

Emlékek


Termessos
Originally uploaded by ribizlifozelek

Tudom. Ez nem Utah.

Egy nagyon jó barátom írt egy hosszú-hosszú levelet; most ért haza egy törökországi csavargásból. Elmesélte. Elmesélte, hogy eljutott Termesszoszba is, mert ajánlottam, ha már Antalyába jár, oda feltétlenül menjen el.

Nem tervezte, hogy Antalyába menjen, de így hozta a sors. Ha már ott volt, elment Termesszoszba.

Termessos

Nagyon irígyeltem érte.
Ahogy elmesélte, a hely semmit sem változott - elhagyott sasfészek egy világtól elrugaszkodott völgy tetején, fenn, ezer méter magasan.

Nagy Sándor erre járt, el akarta foglalni - mert hát ő mindent el akart foglalni és meghódítani, legyen az város, erőd, falu, nő vagy férfi. Termesszoszt nem vette be. Magasan volt, támadhatatlan volt.

Egy hatalmas város terül el fenn a hegyen. Olivaolajat sajtoltak itt és építkeztek. Kő volt bőven. Más azt hiszem, nem. Termesszosz lakói egészen az időszámítás utáni ötödik századik éltek a sziklavárosban. Aztán lehet, elegük lett. Azt hiszem, pár földrengés alaposan megtépázhatta a települést. Meg, a hellenisztikus kultúra ideje is lejárt. Otthagyták a várost.

Termessos

Azóta se lakik ott senki. Kincskeresők jöttek, kifosztották, amit ki lehet fosztani, a köveket otthagyták. Régészek jöttek, de nem ástak itt még soha. (Talán ezért is lehet olcsón termesszoszi érméket venni a szürke és a fekete piacon.)

Olyan az egész, mint valamilyen elveszett város a Dzsungel könyvéből. Összetört, kifosztott szarkofágok között kanyarog az ösvény a városba. A bozótból óriási, emberfeletti méretű kőtalp kandikál ki. A szobor elenyészett, már csak egy mezítelen talp maradt belőle.

Termessos

A bokrok közül hatalmas kövekből gondosan összerakott épületek emelkednek ki. Fürdő, gimnázium, tanácsterem. Majd a színház. Majdnem minden hellenisztikus, görög, római színház látványos, ez azonban még náluk is lélegzetelállítóbb. Gúnyos gesztus Machu Picchunak, más is tud ilyet.

Hellenistic theater

A köveket elgörbítette, szétdobálta a földrengés, de a nagyság megmaradt.

A város alatt óriási ciszternarendszer bújik meg, a csúcsok felől vízvetekékek hozták ide a vizet. Több méteres kerek lyukakon át gigászi boltozott termek körvanalait látni a mélyben. Őrületes munka nyomai: lakhatóvá tenni a sziklát, megélni fenn a hegyen, biztonságban, miközben mindenki más a síkság kényelmét kereste.

A város felett újabb nekropolisz kezdődik. Több ország szépművészeti múzeumát fel lehetne innen tölteni szarkofágokkal, domborművekkel.

A hegy tetején, 1500 méter magasan tűztorony magasodik. Talán ugyanaz a házaspár köszöntötte barátomat, mint minket jópár éve.

Azt hiszem, vissza fogok menni, szeretném harmadszor is látni Termesszoszt.

Termessos

Nincsenek megjegyzések: