2009. január 25., vasárnap

Az amishok


Horsepower
Originally uploaded by ribizlifozelek

Spanyol barátaim, ismerőseim rendszeresen keverik a mormonokat az amishokkal, pedig a két vallás igencsak távol áll egymástól.

Sok más amerikai bevándorlóhoz hasonlóan amishok is vallási okokból vándoroltak ki Európából. Nézeteiket eretneknek találták és üldözni kezdték őket. Az amishok hite minden erőszakot elutasít, így nem sok esélyük volt a 16-18. századi vallási vallásháborúkban. (1757-ben indiánok rohantak le francia vezetéssel egy amish települést, ahol a családfők tartották vissza "forrófejű" fiaikat, akik védekezni akartak, miközben a támadók rájuk gyújtották házaikat. A mészárlásban több mint 200 amish vesztette életét.)

Az amishok eleinte Pennsylvániában telepedtek le, de a gyarapodó közösségek telepeket hoztak létre több más amerikai államban is. Ma ők az egyik leggyorsabban növekvő közösség a világon. 1771-ben alig pár százan voltak, 1992-ben számuk meghaladtaa százezret és 2008-ban már több, mint kétszázezren voltak. (A demográfusok és történészek imádják őket, mert rajtuk egész jól lehet modellezni a 17. századi népesedési viszonyokat.)

Lanesboro

Az amishok arról ismertek, hogy elutasítják a modern technológiát. Ez részben igaz, a világ nem fekete-fehér, ellentétben az általános amish népviselettel. Az amish vallás teljes mértékbe decentralizált, sok minden függ a gyülekezet döntésétől, illetve több gyülekezet vezetőjének állásfoglalásától. Minnesota egyes részein egy időben az Englishek (nem amishok) alaposan megutálták a plain folkot (így hívják magukat az amishok), mert állandóan fuvaroztatták magukat autóval mindenfele. Az 1927-ben létrejött Beachy Amish gyülekezet férfitagjai vezethetnek fekete autót és használhatnak internetet és viselhetnek konfekcióruhát. Ráadásul ők szakítottak őseik nyelvével és már nem beszélik a pennsylvaniai németet, a Deitsch-t.

Colorado

Vannak olyan közösségek, amelyek havonta egyszer mikrobuszt bérelnek és eljárnak a Walmartba bevásárolni. Másoknál több családnak van egy telefonkészüléke. Az utcai telefonfülkék kihalása után több amish család hangpostát kezdett használni. (A telefon nem rossz, de az igen, hogy zavarja a családot.) Az amishok nagy része használhat elemet - de azt sokan nem tölhetik fel. Használnak benzines aratógépeket, amiket azonban lovaik után kötnek. Sokan azért kényszerültek elektromos áram használatára, mert a hatóságok a tejgazdaságokban megkövetelik a hűtőberendezések használatát.

A lényeg, hogy az új berendezéssel ne váltsanak ki emberi munkát. Természetesen ilyen körülmények között nagyon drágán termelnek. A biogazdálkodás ideális megoldásnak tünhet a számukra, de nem utasítják el a gyomirtó és egyéb kemikáliák, műtrágyák használatát. Ezért inkább tejtermékeik, sajtjaik és szőtteseik kelendők. Díszes agyagedényeik és szőnyegeik közvetlenül a turistáknak készülnek: ideológiájuk minden díszt elutasít, mert az a hiúság jele. (Ezért nem használnak fényképezőgépet sem.)

Tourist trap

Az állammal nem törődnek. Állami iskolába nem járnak, gyerekeiket 14 éves korig egytantermes iskolákban oktatják. Amire szükségük van, addig úgyis megtanulják. Számtanból az országos felméréseken jobban is teljesítettek, mint sok állai falusi iskola - szókincsük viszont siralmas volt az English gyerekekéhez képest (hiába, nem néztek Megasztárt a tévében).

Több államban megpróbálták rászorítani az amishokat a tanköteles kor tiszteletbentartására. Volt, ahol az állami legfelsőbb bíróság el is ítélte a szülőket, akiknek 5 dollár büntetést kellett fizetniük. Ilyen államokban az amish iskolában addig buktatják a nyolcadikos gyerekeket, amíg túlkorosak nem lesznek.

Az amish gyerekeknek kiskoruk óta részt kell venni a termelő munkában, ami a gyermekmunkát tiltó törvényeket sérti ugyan, de ez az amishokat annyira nem zavarja.

Somewhere in Transylvania

Az amishok adót fizetnek (minden tisztességes ember fizet adót), de mivel semmilyen állami juttatást nem fogadnak el, így nyugdíjat sem, szövetségi szinten felmentést kaptak minden ilyen járulék fizetése alól. (Azt hiszem, Magyarországon egy hasonló intézkedés nyomán pillanatok alatt lenne pár millió amish.)

Az orvosi ellátást nem utasítják el, bár önmaguktól nehezen tudnák megfizetni. Sokszor a közösség fededezi a kezelést, több kórház meg ingyen gyógyítja őket. Ezekben a kórházakban külön programok indultak az örökletes betegségek kutatására. Az amishok örömmel részt vesznek ezekben a programokban és mivel az ma élő mintegz 220000 amish legnagyobb résza úgy 200 bevándolró leszármazottja, eszményi alanyoknak bizonyulnak. (Ennek az a tény is kedvez, hogy - ebben valamennyire tényleg hasonlítanak a mormonokhoz - számon tartják családtörténetüket.)

Wheelchair

Természetesen nem katonáskodnak. A két világháború alatt ebből rengeteg konfliktus származott a plain folk és az English-ek között. A második világháború alatt viszont sok amish vállalt fegyver és egyenruha nélküli szolgálatot.

Az amishok életének központjában a nagycsalád áll. A kamaszkorú gyerekeknek még megengednek apróbb kilengéseket, azután már szigorúan kell tartani a vallási normákat. Vasárnap nem dolgoznak, hanem istentiszteletre járnak. Templomot nem építenek, hanem a közösség valamelyik tagjánál gyűlnek össze, csakúgy, mint esküvőkor. Ilyenkor sem esnek azonban a hivalkodás vétkébe, a lakást virágok helyett petrezselyemmel díszítik fel.

Flower

3 megjegyzés:

aGinger írta...

Ez igen érdekes és tanulságos volt

v írta...

Tok jo, koszi!

ribizlifozelek írta...

aGinger, V, koszi!