2009. január 21., szerda

Káposztás tagine


Red cabbage
Originally uploaded by ribizlifozelek

Marad egy fél fej káposztánk.
Talán még Karácsonyról.
Meg kellett enni.

Már rég kinéztem egy káposztás tagine receptet, amit meg akartam csinálni.

A káposztás tagine furcsa étel. A beduinok nem kavargattak ilyet hosszú sivatagi estéken a sátorban ülve. Sőt, az előtt ülve sem. Egyáltalán nem kavargattak ilyet. A káposztás tagine egy holland étel, csak ők nem tagineban, hanem nagy vaslábosban csinálták. És másképp hívták. Ja, és hús se volt benne.

Idővel egy kos ember rájött, hogyha ezt a holland káposztás cuccot nem vastagfalú vaslábosban csinálnék sütőben, hanem lassú tüzön és taginon, és húst is tesznek bele, akkor tagine lenne.

Az is lett.

Az olivaolajon üvegesre pároltam a fej hagymát, a három gerezd fokhagymát, beleszórtam egy kanál köményt, egy szegfűszeget, egy kanál fahéjtat.
Ha valaki vegetáriánus káposztás taginet csinálna, a következő lépést hagyja ki. NE tegyen rá felkockázott csirkemellett és ne is főzze meg.
A csirkemellre rászórtam a fél fej csíkokra vágott káposztát, két karika citromot. (A receptben hámozott citromkarikákról volt szó, hámozzon más karika citromot.) Rádobtam egy marék mazsolát, egy nagy kanál barnacukrot és egy csésze húslevest. 51 percet főztem a tagineban lassú tüzön, majd 31 percet hagytuk állni.

Éhesek voltunk, olyan gyorsan elfogyott, hogy lefotózni se volt időnk.

3 megjegyzés:

Ziebi írta...

Jól hangzik :)

Én párolt káposztára vágyom sült kacsacombbal. :) Lehet ebédelnem kéne?

Névtelen írta...

utálom hogy olvaslak így éjjel és éhes leszek. :D

ribizlifozelek írta...

Pyry, az otlet nem rossz. Egyik sem.

E, egyel valamit :)