2009. január 18., vasárnap

Liberty Park


Liberty Park
Originally uploaded by ribizlifozelek

Rengetegszer emlegettem már a Liberty Parkot, ami a város második legnagyobb parkja. Ennél már csak a Sugarhouse Park nagyobb, de a Liberty talán szebb.
Talán.

Bevallom, a Liberty Park annyira nem szép. Nagynak nagy. Gondozott. Hangulatos. De nem szép. A park egy jókora zöldfelület a városban, ahova kijárnak a helybeliek húst sütni, szerepjátékot játszani, kardozni, dobolni, táncolni. A parkban van egy jól felszerelt közösségi épület, amit bárki kibérelhet névleges összegért főleg gyerekzsúrokra. Itt van kedvenc makettem is: egy óriási modell a város környéki hegyekről. A modell segítségével tanultam meg a város környéki kanyonok nevét.

Liberty Park

Sokan a futópálya miatt jönnek, másokat a kutyájuk hoz ide. Néha a Mester is szól, hogy eljönne megnézni, itt van-e még az ördögűző. Átalában gyalog jövünk, a park csak négy háztömbnyire van. Ha nagyon meleg az idő, útközben iszunk egyet az artézi kútból. Időnként amerikai módra vágunk neki a kutyasétáltalásnak és kocsival megyünk parkolni.

Yoda in the snow

A park közepén van egy tó, természetesen szigettel, rengeteg kacsa és kanadai lúd. A tavat egy patak táplálja, telente a tavat leeresztik és csak egy kis erecske csörgedezik rajta keresztül.

A tó mellett egy kis vidámpark terül el (télen zárva) és itt van a város büszkesége, egy nagy madárház is, az egykori állatkert helyén, ahol még elefánt is volt!

Ilyenkor télen a madarak a szárnyuk alá dugják a csőrüket, hogy össze ne fagyjon, úgyhogy a madárház helyett jobb felszaladni a tó menti műdombra, ahol télen szánkózni lehet.

Liberty Park

A park valamikor egy Chase nevű emberé volt. Ő fákat ültetett és malmot épített a patak mellé. Azt hiszem, a patakot is ő duzzasztotta először tóvá. Chase-t egy nap felkereste a városalapító Young és megtisztelő ajánlatot tett neki: betársulna a malom felébe. Chase rettenetesen boldog volt, hogy a próféta ilyen jó ötlettel állt elő és örömmel társául fogadta őt. Idővel a sok munka terhessé vált Chase számára és Young ekkor felajánlotta, leveszi válláról a terheket és megveszi az egész malmot. Így is történt. (A történetnek ezt a verzióját egy kis ismeretőben olvastam, persze lehet, hogy a dolog másként történt és Young egyszerűen kitúrta a molnárt a jólmenő üzletből.)

Liberty Park

Akárhogy is történt, a parkot Young jelenléte menthette meg a parcellázástól és ez tehette a város egyik legjobb parkjává.

Amíg Chase és Young felesben (és még egy malomban) őröltek, éhínségek idején ingyen dolgoztak mindenkinek. A malomépület ma a madárház része. A molnár egykori háza ma nyaranta ingyenesen látogatható népművészet műzeum.

Liberty Park

A parkban mindig történik valami, ezért is jó kisétálni ide. Ráadásul van drótnélküli ingyenes hálózat is, és könnyen lehet levelezni, vagy fényképeket nézegetni, miközben a Mester a kacsákra gondol.

Liberty Park

2 megjegyzés:

Ziebi írta...

Mi is szeretjük a Liberty Parkot. Jó benne sétálgatni, és sok a kutya :)

ribizlifozelek írta...

Neha Yoda is ott van.