2009. január 3., szombat

Az idegen


Predator
Originally uploaded by ribizlifozelek

Szeretünk különlegességeket kipróbálni, megízlelni. Szilveszterre pont ezért, mintegy véletlenül, a hagyományos lencse mellé előételnek egy páncélos szörny is landolt a bevásárlókosárban.

A szörny dungeness crab névre hallgatott. Béna vagyok, nem sikerült a netről kibogarászni, mi is eme rák böcsületes magyar neve. Latinul bemutatkozott, ő Cancer Magister, ami már önmagában is rémisztően hangzik. Vagy egy emberekre vadászó, űrlényekből álló tanács elnöke, vagy pedig egy gyógyíthatatlan betegség.

A lény morózusan nézett (ha egyáltalán ez a szeme) és fenyegetően tartotta ollóit. Az volt a szerencsénk, hogy már előre el volt készítve és meg volt főzve. Valószínűleg mi nem bírtunk volna vele hármasban sem. Pedig csak 22 centi hosszú volt és alig egy kiló.

Így csak meg kellett melegíteni és vigyázni, nehogy feltámadjon. Aztán megragadtuk az idegent és szétcincáltuk. Letéptük az ollóit összemorzsoltuk páncélját és ollója maradékával kapartuk ki belőle a húst.

Meglepően finom volt, ahhoz képest, hogy 5 dollárt kértek érte, ami végül is nem nagy ár egy legyőzött idegenért, aki csak a Csendes-óceánban él.

Utóbb eszünkbe jutott, hogy mi már találkoztunk ennek az idegennek a nyomaival San Franciscóban, ott a kikötőben épp védték őket. A védett helyen történő halászatot 1000 pénzre büntették. Így nézve tényleg nem éri meg illegálisan vadászni a páncélos szörnyre a városban, jóval egyszerűbb beszerezni a piacon. Mi majd még próbálkozunk, mert ízletes volt az idegen.

San Francisco

6 megjegyzés:

Peter Barabas írta...

Hát ezzel a döggel én sem húznék ujjat, csak ha halott. :)

v írta...

nezzetek sok deadliest catch-t, abban vannak durvabb elienek is.:D
szerintem a rak budos amugy..., foleg a spider crab amit itt nyomnak orrba szajba.

aGinger írta...

Továbbra is a fejtámadókra asszociálok az ilyen lényekről, a HalfLife-ból... :)

ribizlifozelek írta...

O csak ronda volt, nem budos. Persze feltunk attol, hogy megmozdult.

P_anka írta...

Szia!
Eddig a háttérben rejtőzve igyekeztelek utolérni a blogon, nagyon élvezem a stílusodat :)
De most szóra bírt a Cancer magister. Ezen oldal szerint: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/recept/tengeri.html kaliforniai tarisznyarák a tisztes magyar neve.

ribizlifozelek írta...

P_Anka, nagyon szepen koszonom!